Eritrit
Eritrit

Az eritrit egészségügyi előnyei

Az eritrit cukoralkohol a természetben az algákban, a gombákban, néhány gyümölcsben, az erjesztett ételekben és italokban megtalálható. Grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz, így az eritrit szinte semennyi plusz kalóriát nem ad az ételekhez. Az eritrtit a vékonybélben szívódik fel, így nem okoz káros mellékhatásokat az emésztőrendszeren.

1990 óta Amerikában már hivatalosan is megtalálható a kereskedelmi forgalomban és tegyük hozzá, hogy egyre többször fokozzák az eritrittel az élelmiszerek, az italok és az édességek ízét és állagát. Az eritrit ma már nemcsak Amerikában, hanem világszerte elérhető.

Az eritrit egészségügyi előnyei
 

Vércukorszint

Az eritrit segítségével kontroll alatt tartható a vércukorszint, így a cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Az eritrit fogyasztása nem emeli meg az inzulinigényt és a vércukorszintet, ahogy más cukrok valamint a keményít, ezért lehet olyan élelmiszerekben összetevőként használni, melyek kifejezetten a diabéteszben szenvedők számára lett összeállítva. Egy 1996-os tanulmány bebizonyította, hogy az eritrit egyáltalán nem volt kedvezőtlen hatással a vércukorszintre, még akkor sem, mikor nagy adagban két héten át folyamatosan adagolták. Ha cukorbetegek vagyunk, mindenképp beszéljünk orvosunkkal, aki meg fogja határozni az eritrit pontos mennyiségét.
 

Fogyás

A túlsúly és az elhízás növeli az olyan krónikus betegségek megjelenését, mint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és egyéb daganatos megbetegedések kockázatát is. A fogyás azonban csökkentheti ezeket a veszélyeket. A Mayo Klinika szerint az eritrit igen hatásos lehet a fogyókúrában és a súlycsökkentő diétában egyaránt. Kereskedelmi forgalomban pedig könnyedén hozzájuthatunk mint édesítőszer, de megtalálhatjuk a csökkentett kalóriatartalmú és cukormentes élelmiszerekben is, melyek célja, hogy elősegítsék a fogyást.
 

Potencionális antioxidáns

Az eritritről úgy tűnik, hogy szabad gyökfogó, ami által képes csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát. Egy 2010-ben megjelent tanulmány szerint az eritrit úgy viselkedik, mint egy igen intenzív antioxidáns, így segít megvédeni az érfalak rugalmasságát is.
 

Egészségesebb fogak

Az eritrit a szacharózzal ellentétben nem segíti elő a fogszuvasodást. Egy filmréteget alakít ki a fogakon és így megakadályozza, hogy a cukor vagy a keményítő savvá alakuljon át és fogszuvasodás jöjjön létre. A szájban található baktériumok nem képesek erjedni az eritrit által, így sav sem keletkezik.