Eritrit
Eritrit

Eritrit vs. stevia vs xilit

Mivel az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulási aránya évente növekszik, ezért a fogyasztók egyre inkább keresik azokat az alternatívákat, melyekkel a hagyományos cukor helyettesíthető, hiszen ez okozza a legtöbb ilyen problémát. Az eritrit, a xilit és a stevia is egy lehetséges cukorhelyettesítők és ezeket az összetevőket ma már egyre több élelmiszeripari termékben megtaláljuk az áruházak polcaink. Mindhárom cukornak jelentős egészségügyi előnyei vannak és ezenfelül fogyasztásuk is teljesen biztonságos.

Eritrit vs. stevia vs xilit
 

De mik is azok a cukoralkoholok?

Amikor megfordítjuk a cukormentes rágógumi, szájvíz, mentás vagy köhögés elleni cukorka csomagolását, akkor azt tapasztaljuk, hogy több összetevő végződik “ol”-ra. Ezek az összetevők a cukoralkoholok, melyek a természetben megtalálhatóak sok gyümölcs és zöldség rostos részeiben. Hidrogénezés révén a gyártók képesek előállítani ezt az anyagot cukorból alkohol hozzáadásával: egy hidroxil-csoport kerül bele, ami által egy olyan termék jön létre, ami édes és csak részben emészthető a szervezet számára. Hatalmas előnyük a cukoralkoholoknak, hogy kalóriatartalmuk töredéka a cukorénak.
 

Az eritrit

Az eritritet gyakran megtaláljuk az olyan rágógumikban, melyek csökkentik a fogszuvasodás és a fogüregek kialakulását. A cukormentes rágógumik rágása során az eritrit serkenti a nyálképzést, ami csökkenti a szuvas fog megjelenésének esélyét. Ellentétben sok más cukoralkohollal, az eritritből csak nagyon kevés jut el a vastagbélig, így nem okoz hasmenést még akkor sem, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják.
 

A xilit

A xilit is képes megelőzni a fogszuvasodást, éppen ezért sok fogorvos ajánlja. A nyírfacukor segíti az ásványi anyagok beépülését a fogzománcba és megerősíti a fogakat és az ínyeket. Mint az eritrit, a xilit is kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szacharóz, de kicsivel többet, mint az eritrit. Kezdetben azonban előfordulhat, hogy puffadást és hasmenést okoz, amíg nem szokik hozzá a szervezetünk.
 

A stevia

A stevia egy olyan gyógynövény, mely Dél-Amerikában őshonos és csak töredéknyi a kalóriatartalma. A steviát leggyakrabban italokban és élelmiszerekben találjuk meg. Elég sokszor okozhat gasztrointesztinális problémákat.