Eritrit
Eritrit

Hogyan főzzünk az eritrittel?

Az eritrit egy olyan cukoralkohol, aminek édessége 60-80%-ka a hagyományos cukorénak, ugyanakkor rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. Például nem befolyásolja a vércukorszintet és az inzulin mennyiségét, így alkalmas a cukorbetegség kezelésére is. A szervezet nem képes lebontani és nem használja fel úgy, mint a cukrot, vagyis egyáltalán nem fog hizlalni. Ráadásul az eritrit grammonként csak 0,2 kalóriát tartalmaz, a cukor 4 kcaljával szemben. Az eritrittel való főzés pedig segít csökkenteni a teljes cukorbevitelt, hiszen megfelelő helyettesítője a szacharóznak. De pontosan mire is kell figyelnem, ha eritrittel főznék-sütnék?

Hogyan főzzünk az eritrittel?

Első lépésben fontos figyelni arra, hogy mivel ez a cukoralkohol kevésbé édes, mint a szacharóz, ezért egyharmaddal nagyobb mennyiségben használjuk, mint amit a recept előír. Például, ha epres pitét készítenénk és 1 csésze cukrot adnánk hozzá, akkor eritritből használjunk 1 és ⅓ csészényit.

Előfordulhat, hogy az eritritben a kristályok túlságosan nagyok. Ilyenkor használjunk konyhai robotgépet, ami simává töri az édesítőszert. A nagy kristályok oka a gyártási folyamat, mely során a cukoralkohol nagyobb darabokban kristályosodik ki. Ha szószba, krémbe, pudingba, habcsókba szeretnénk felhasználni az eritritet, akkor érdemes összezúzni ezeket a kristályokat, hogy azok ne zavarják meg a textúrát.

Az is lehetséges, hogy az eritritet a kristálycukorral vegyítve használjuk, mert így megőrizzük a szachaeróz édességét, de némileg mérsékeljük a bevitt kalóriákat. Ez az eljárás akkor lehet indokolt, ha nagyon édes desszertet szeretnénk készíteni. Ha viszont nem szeretnénk a cukorral bajlódni, akkor használjunk helyette steviát, ami sokkal édesebb a szacharóznál, így nagyon kevés kell belőle.

Az eritritet bármilyen ételhez felhasználhatjuk, legyen az hús, curry, hal vagy kandírozott zöldség. hevítés során az eritrit bebarnul, de ettől nem kell megijednünk.