Eritrit rendelése

Az eritrit és a nyírfacukor

KÜLÖNBSÉGEK A XILIT ÉS AZ ERITRIT KÖZÖTT

A xilit a nyírfából vagy kukoricsutkából készül, az eritrit pedig cukorból. Mindkettő biztonságos a cukorbetegek számára. A xilit 2,4 kalóriát, az eritrit 0,2 kalóriát tartalmaz grammonként, a xilit glikémiás indexe 7, az eritrité 0. Az előbbi 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, az eritrit pedig 0 grammot. A GRAS és az FDA mindkettőt biztonságosnak ítélte. A nyírfacukor nagy része a vastagbélen keresztül, az eritrit pedig a vékonybélen keresztül szívódik fel. Túlzott fogyasztásuk hasmenést válthat ki. Sem a xilit, sem az eritrit nem roncsolja a fogakat.

Az eritrit és a nyírfacukor

AZ ERITRIT TOVÁBBI ELŐNYEI

100%-ban természetes. A természetben is előfordul (pl. gombák, szőlő). a tápcsatornában levő baktériumok természetes erjedése során is képződik. Használata biztonságos. Az FDA és a GRAS is a legmagasabb biztonságossággal jelöli. Nem higroszkópos, nem vonzza a nedvességet. Grammonként kevés kalória, magasabb emésztési tolerancia. A véráramba nagy része felszívódik és a vizelettel változatlan formában távozik. Nem növeli a vércukorszintet és az inzulinválaszt.

A cukor és a cukoralkoholok összehasonlítása édesség (%) és glikémiás index (GI) szempontjából.

Név

Édesítőerő (%)Glikémiás index

Szacharóz

100

60

Maltit

75

52

Xilit

100

12

Izomalt

55

9

Szorbit

60

9

Laktitol

35

6

Mannit

60

0

Eritritol

70

0

ÁRNYOLDALAI

Erős endoterm reakciókat vált ki, így lehűti a forró folyadékokat. A cukorhoz képest 60-80%-os az édesítőereje, így többet kell belőle használni, túlzott fogyasztása viszont hasmenést okozhat azoknál, akiknek az emésztőrendszere érzékenyebb. Nem karamellizálódik, valamint nem táplálja az élesztőgombákat, így keltészták készítésére nem alkalmas.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!