Eritrit vs. stevia vs. xilit

Mivel az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulási aránya évről-évre növekszik, ezért a fogyasztók egyre inkább keresik azokat az alternatívákat, melyekkel a hagyományos cukor helyettesíthető, hiszen ez okozza a legtöbb ilyen problémát. Az eritrit, a xilit és a stevia is egy lehetséges cukorhelyettesítők, ezeket az összetevőket ma már egyre több élelmiszeripari termékben megtaláljuk az áruházak polcaink. Mindhárom édesítőnek jelentős egészségügyi előnyei vannak fogyasztásuk pedig biztonságos.

Eritrit vs. stevia vs xilit

De mik is azok a cukoralkoholok?

Amikor megfordítjuk a cukormentes rágógumi, szájvíz, mentás vagy köhögés elleni cukorka csomagolását, akkor azt tapasztaljuk, hogy több összetevő végződik "ol"-ra. Ezek az összetevők a cukoralkoholok, melyek a természetben megtalálhatóak sok gyümölcs és zöldség rostos részeiben. Hidrogénezés révén a gyártók képesek előállítani ezt az anyagot cukorból alkohol hozzáadásával: egy hidroxil-csoport kerül bele, ami által egy olyan vegyület jön létre, ami édes és csak részben emészthető. Hatalmas előnyük a cukoralkoholoknak, hogy kalóriatartalmuk töredéke a cukorénak.

Az eritrit

Az eritritet gyakran megtaláljuk az olyan rágógumikban, melyek csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Az eritrit nem táplálja azokat a kórokozókat, amik a fogszuvasodást beindítják. Ellentétben sok más cukoralkohollal, az eritritből csak nagyon kevés jut el a vastagbélig, így kisebb valószínűséggel okoz hasmenést.

A xilit

A xilit is képes megelőzni a fogszuvasodást, éppen ezért sok fogorvos ajánlja. A nyírfacukor segíti az ásványi anyagok beépülését a fogzománcba és megerősíti a fogakat és az ínyeket. Mint az eritrit, a xilit is kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szacharóz, de kicsivel többet, mint az eritrit. Kezdetben azonban előfordulhat, hogy puffadást és hasmenést okoz, amíg nem szokik hozzá a szervezetünk.

A stevia

A stevia Dél-Amerikában őshonos, a belőle kivont szteviol-glikozidok kalóriatartalm töredéke a cukorénak, édesítőereje viszont a többszöröse. A steviát gyakran találjuk csökkentett cukor- és enerigatartalmú élelmiszerekben.

Eritrit termékek itt

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 500g

Multi 4U Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!