Hogyan főzzünk az eritrittel?

Az eritrit egy olyan cukoralkohol, aminek édesítőereje 60-80%-ka a hagyományos cukorénak, ugyanakkor rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. Például nem befolyásolja a vércukorszintet és az inzulintermelést, cukorbetegek biztonsággal alkalmazhatják anélkül, hogy megemelné vércukorszintjüket. A szervezet nem képes lebontani és nem nyer belőle energiát, tehát nem is hízlal. Ráadásul az eritrit grammonként csak 0,2 kalóriát tartalmaz, ellentétben a cukorral, ami viszont 4 kalóriát tartalmaz. Az eritrittel való főzés pedig segít csökkenteni a teljes cukorbevitelt, hiszen megfelelő helyettesítője a szacharóznak. De pontosan mire is kell figyelnem, ha eritrittel főznék-sütnék?

Hogyan főzzünk az eritrittel?

Fontos szem előtt tartaunk ez eritrit érdesítőerejét. Amikor cukrot helyettesítünk eritrittel, akkor a cukor mennyiségének egyharmadával több eritritet kell használnunk ahhoz, hogy ugyanolyan édes ételt kapjunk. Például, ha epres pitét készítenénk és 1 csésze cukrot adnánk hozzá, akkor eritritből használjunk 1 és ⅓ csészényit.

Előfordulhat, hogy az eritritben a kristályok túlságosan nagyok. Ilyenkor használjunk konyhai robotgépet, ami simává töri az édesítőszert. A nagy kristályok a gyártási folyamat következményei, mely során a cukoralkohol nagyobb darabokban kristályosodik ki. Ha szószba, krémbe, pudingba, habcsókba szeretnénk felhasználni az eritritet, akkor érdemes összezúzni ezeket a kristályokat, hogy azok ne zavarják meg a textúrát.

Az is lehetséges, hogy az eritritet a kristálycukorral vegyítve használjuk, mert így megőrizzük a szacharóz édességét, de némileg mérsékeljük a bevitt kalóriákat. Ez az eljárás akkor lehet indokolt, ha nagyon édes desszertet szeretnénk készíteni. Ha viszont nem szeretnénk a cukorral bajlódni, akkor használjunk helyette steviát, ami sokkal édesebb a szacharóznál, így abból jóval kevesebbet kell használni, mint a cukorból.

Az eritritet bármilyen ételhez felhasználhatjuk, legyen az hús, curry, hal vagy kandírozott zöldség. Hevítés során vegyük figyelembe, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes.

Benefitt Eritrit 1000g

-12% Benefitt Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, így nem növeli a vércukorszintet és az inzulinválaszt.

Ár: 2290 Ft
2590 Ft
Megnézem

Benefitt Eritrit 500g

-16% Benefitt Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, így nem növeli a vércukorszintet és az inzulinválaszt.

Ár: 1195 Ft
1425 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!