Eritrit
Eritrit

Hogyan készül az eritrit?

Jelenleg igen nagy divatja van a természetes édesítőszerek használatának. ezek a termékek olyan vegyületek, melyek nemcsak édes ízükkel kápráztatnak el minket, hanem azért is előnyösek, mert a szervezet nem képes hasznosítani energetikailag, mint általában a cukrot. Ennek eredményeképpen egy alacsony kalóriatartalmú alternatíváját kapjuk a cukornak. Ráadásul fogyasztási szempontból teljesen biztonságosnak minősülnek.

Hogyan készül az eritrit?
 

Mi az eritrit?

Az eritrit egy négy szénatomból álló cukoralkohol. Egy monoszacharidról van szó, ami azt jelenti, hogy nem lehet lebontani más cukrokra. Egy molekula eritrit 4 szénatomból, 10 hidrogénatomból és 4 oxigénatomból képződik. azért hívjuk cukoralkoholnak, mert egy erjedési folyamat során képződik sajátos szerkezete, melynek egyedi jellemzője egy hidroxil csoport, ami a molekula egyik végén található. Általában ez a csoport az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknél megtalálható. Az eritrit nem hasznosul a szervezetben és 60-80%-kal édesebb a közönséges asztali cukornál.
 

A természetben

Az eritrit sok szervezetben megtalálható a természetben, ami azt jelzi, hogy ez egy mellékterméke a cukor anyagcseréjének. A Food and Chemical Toxicology decemberi számában megállapítást nyert az az állítás, hogy az eritrittel az olyan erjesztett italokban is találkozhatunk, mint a sör és a bor, de számos gyümölcsben, a körtében, a szőlőben, a görögdinnyében és a szójában is találkozhatunk vele. Ráadásul az eritrit ott van az emberi és állati szövetekben és folyadékokban, a vizeletben és a vérben (akár 1 milligramm is lehet literenként).
 

Ipari termelése

Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. ehhez először uis a keményítőt kezelő enzimek megtörésére van szükség, hogy kinyerjük a glükózt. A glükózt ezután élesztővel keverik, mint a Moniliella pollinissal vagy Trichosporonoides megachliensissal, melyek megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált keveréket ezután hevítik, hogy elpusztítsák az élesztőt, majd kiszárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn keresztül újra megmossák végül elszigetelt, szilárd formában kerül forgalomba.