Az eritrit és a xilit/nyírfacukor

Mi is az a xilit? 

A xilit,másnéven nyírfacukor egy alacsony glikémiás index-szel és alacsony kalóriatartalommal rendelkező cukorpótló, felhasználásával helyettesíthetjük a hagyományos kristálycukrot. A xilit növényekből kivont cukoralkohol, legnagyobb mennyiségben a nyírfa tartalmazza - innen a nyírfacukor megnevezés. Írásunkban röviden összegezzük a xilittel kapcsolatos fontos tudnivalókat, majd összevetjük a xilit és az eritrit közti különbségeket.

Az eritrit és a nyírfacukor

A xilit íze hasonlít a finomított répacukoréra, nincs mellékíze, enyhén hűvös érzetet kelt a nyelven. Adagolása a hagyományos cukorral megegyezik, amennyiben egy receptben 15 dkg kristálycukor szerepel, úgy a nyírfacukorból is azonos mennyiségre lesz szükségünk. Fontos megjegyezni, hogy a xilit nem alkalmas karamellizálásra és élesztős, kelt tészták elkészítésére - ezekben az esetekben nem alkalmas a hagyományos cukor pótlására. Glikémiás indexeáltalában 7, átlagos kalóriatartalma 100 g termék esetén 240 kcal

Milyen érvek szólnak a xilit fogyasztása mellett?

A xilit az eritrithez hasonlóan népszerű cukorhelyettesítő a diétázók és a cukorbetegek körében. Felhasználhatjuk - a teljesség igénye nélkül - sütemények és pudingok elkészítéséhez, kávé, tea és hideg italok ízesítéséhez, befőzéshez, lekvárok és szörpök elkészítéséhez. A xilit fogyasztása mellett szóló érvek a következők:

1. 7-es glikémiás indexével a xilit alacsony cukorpótlónak számít, lassan szívódik fel, nem emeli meg a vércukorszintet. Lebontásához szervezetünknek nincs szüksége inzulinra, így cukorbetegek is fogyaszthatják. (Összehasonlításképp: a hagyományos cukor glikémiás indexe általában 65 körül mozog.)
2. Kalória- és szénhidráttartalma alacsonyabb a kristálycukorénál, így elősegítheti a kalóriabevitel a csökkentését és a testsúlykontrollt.
3. Nem táplálja a káros baktériumokat a szájban, ezáltal hozzájárulhat a fogszuvasodás megelőzéséhez és a lepedékképződés csökkentéséhez.
4. Lúgosító hatással rendelkezik, így helyet kaphat a Candida-diétában és a méregtelenítő kúrákban is. 
5. Alkalmas sütéshez is, édes ízét magas hő hatására sem veszíti el. A xilittel készült ételek lassabban romolhatnak meg, hiszen ez a cukorpótló nem nyújt megfelelő táptalajt a gombák és a baktériumok számára - emiatt azonban nem alkalmas kelt tészták készítésére. Nem karamellizálható.

Fontos tudni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a xilit hasmenést okozhat!

Különbségek a xilit és az eritrit között

Az alábbiakban összegezzük az eritrit és a xilit közti legfőbb különbségeket.

Név

Édesítőszer vagy cukorpótló?Glikémiás indexKalóriatartalomÉdesítőerő

Eritrit

Mesterséges édesítőszer

0

0

Intenzív édesítőerő, így a cukorhoz képest jóval kisebb mennyiséget elegendő felhasználni belőle

Xilit (Nyírfacukor)

Növényi eredetű cukorpótló

kb. 7

kb. 240 kcal/100 g

A cukoréval megegyező édesítőerő, a cukorral azonos mennyiségben adagoljuk.

Figyelmeztetések

Ahogyan azt korábbi írásunkban említettük, az eritrit használatának hosszútávú következményeiről még nincsenek 100%-ban biztos kutatási eredményeink, így alkalmazzuk mértékkel és elővigyázatossággal.

A xilit nagy mennyiségben történő fogyasztása hosszútávon káros következményekkel járhat.

Az oldalunkon található írások nem minősülnek szakszerű tájékoztatásnak, oldalunk a teljesség igénye nélkül pusztán információs céllal készült. A xilittel, eritrittel és egyéb cukorhelyettesítőkkel kapcsolatos tanácsokért és információkért fordulj egészségügyi szakemberhez - orvos, dietetikus, táplálkozási szakértő -, valamint kövesd a tudományos szervezetek írásait kutatásait és a hivatalos élelmiszeripari forrásokat. 

Eritrit termékek itt

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 500g

Multi 4U Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

Szafi Reform paleonégyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

Szafi Reform paleo négyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

A Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő egy energiamentes, 0 kcal kalóriatartalmú, eritrit- és szteviol-glikozid alapú édesítőszer, mely a hagyományos cukornál négyszer édesebb ízerősséggel rendelkezik.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!