Eritrit rendelése

Hogyan készül az eritrit?

(5/1)

Jelenleg igen nagy divatja van a természetes édesítőszerek használatának. Ezek többsége olyan vegyület, melyek bár édesek és a cukorra emlékeztetnek, szervezetünk mégsem kezeli őket cukorként és nem képes energiát nyerni belőlük. Ennek eredményeképpen egy alacsony kalóriatartalmú alternatíváját kapjuk a cukornak, ráadásul teljesen biztonságosnak minősülnek.

Hogyan készül az eritrit?

Mi az eritrit?

Az eritrit egy négy szénatomból álló cukoralkohol. Egy monoszacharid, ami azt jelenti, hogy nem lehet lebontani más cukrokra. Azért hívjuk cukoralkoholnak, mert a molekula végén találunk egy hidroxil-csoportot. Az eritrit glikémiás indexe 0, vagyis a vércukorszintet egyáltalán nem emeli, így fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek ideális választás lehet cukorhelyettesítére.

A természetben

A Food and Chemical Toxicology decemberi számában megállapítást nyert az az állítás, hogy az eritrittel az olyan erjesztett italokban is találkozhatunk, mint a sör és a bor, de számos gyümölcsben, a körtében, a szőlőben, a görögdinnyében és a szójában is megtalálható. Ráadásul az eritrit ott van az emberi és állati szövetekben és folyadékokban, a vizeletben és a vérben (akár 1 milligramm is lehet literenként).

Ipari termelése

Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. A kukoricából vagy a búzából kinyert glükózt ezután nem patogén mikroorganizmusokkal (élesztővel) keverik, amik megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált keveréket hevítéssel fertőtlenítik, majd szárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn keresztül újra megmossák, végül kristályos, szilárd formában kerül forgalomba.

Értékelések (1)