Mi a különbség a cukorpótlók és az édesítőszerek között?

Ismerjünk meg néhány, az eritrithez hasonlóan népszerű édesítőszert!

Hogyan készül az eritrit?

Édesítőszerek

Elsőként definiáljuk az édesítőszerek fogalmát. Az édesítőszerek olyan mesterséges anyagok, melyek alacsony energiatartalommal rendelkeznek, ezáltal nem emelik meg a vércukorszintet, így cukorbetegek, valamint diétázók is fogyaszthatják. Intenzív édesítőerővel rendelkeznek, ezért a hagyományos cukorhoz képest nagyságrendekkel kisebb mennyiséget is elegendő belőlük alkalmazni, s nem növelik az általuk édesített ételek vagy italok tömegét. Édesítőszerek például az eritrit, a stevia (sztívia) és a szacharin, valamint ide tartozik többek között a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám is.

Cukorpótlók

A cukorpótlók az édesítőszerekhez viszonyítva jóval nagyobb tömeggel rendelkeznek, kalóriatartalmuk nagyjából megegyezik a hagyományos cukoréval. Általában sütő- és édesipari termékek, például piskóták és torták elkészítéséhez használják. Édesítőerejük jóval alacsonyabb, mint a kristálycukoré, így azonos íz-intenzitás eléréséhez nagyobb mennyiségben kell őket alkalmazni. A cukorpótlók közé tartoznak - a teljesség igénye nélkül a szorbit, a xilit (nyírfacukor), a mannit, az izomalt, a maltit és a laktit.

Hasznos tudnivalók a stevia-ról

A stevia (sztívia) alacsony kalóriatartalmú,0 glikémiás index-szel rendelkező édesítőszer. Fogyasztásával elősegíthetjük az egészséges vércukorszint és a vérnyomás megőrzését, valamint az egészséges testsúly fenntartását. A stevia hozzájárulhat a szájban történő baktériumképződés csökkentéséhez, a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzéséhez. Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Mi is az a nyírfacukor?

A nyírfacukorédesítő hatása a cukoréval azonos, glikémiás indexe azonban alacsonyabb. Édes ízét hő hatására sem veszíti el, így sütéshez és főzéshez is alkalmazható. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést, puffadást okozhat. Mivel nem nyújt táplálékot a szájban élősködő baktériumok számára, ezért segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Csökkentheti az étvágyat, valamint késleltetheti az éhségérzet kialakulását.

 

Eritrit termékek itt

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 500g

Multi 4U Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

Szafi Reform paleonégyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

Szafi Reform paleo négyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

A Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő egy energiamentes, 0 kcal kalóriatartalmú, eritrit- és szteviol-glikozid alapú édesítőszer, mely a hagyományos cukornál négyszer édesebb ízerősséggel rendelkezik.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Vélemények (1)